Dieta niskocholesterolowa (hipolipemiczna)
Dieta hipolipemiczna (ubogotłuszczowa i ubogocholesterolowa)*
| Produkty zalecane | Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach | Produkty przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste |
| Rogaliki francuskie (croissant) |
Nabiał | Mleko chude, sery chude np. chudy twaróg; jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj | Mleko półtłuste, sery: Brie, Camembert, edamski, Gouda; jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień | Mleko pełne, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery żółte pelnotłuste, jogurt pełnotłusty |
Zupy | Zupy warzywne, chude wywary mięsne |
| Zupy zagęszczone, zupy zaprawiane śmietaną |
Skorupiaki | Ostrygi | Małże, homary | Krewetki, kalmary |
Ryby | Ryby z rusztu, gotowane, wędzone. Unikać skóry | Ryby smażone na właściwym oleju | Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu |
Mięso | Indyk, kurczak, cielęcina, królik, dziczyzna (usunąć skórę z drobiu) | Bardzo chuda wołowina, jagnięcina, szynka, bekon, kiełbasa z indyka lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu | Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne |
Tłuszcze |
| Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. : rzepakowy i oliwa z oliwek. Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np.: słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu | Masło, smalec, słonina, łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy i kokosowy. Tłuszcze uwodornione |
Owoce i warzywa | Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe (niesłodzone) | Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju | Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy |
Desery | Sorbety, galaretki, bezy, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe |
| Lody, kremy, bita śmietana, budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle |
Wypieki |
| Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych | Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze np. ciastka, paszteciki, babeczki |
Wyroby cukiernicze |
| Marcepany, chałwa, nugat | Czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe |
Orzechy | Włoskie. Migdały i kasztany | Laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie | Orzechy kokosowe; orzechy solone |
Napoje | Kawa filtrowana lub instant. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe | Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe | Czekolada, kawa ze śmietanką, kawa gotowana, kawa po turecku |
Sosy, przyprawy | Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne | Sosy sałatkowe niskotłuszczowe | Majonez, sól dodana, sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz |
* Prof. dr hab. med. Wiktor Szostak, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska "Skuteczność diety w terapii hiperlipidemii" List Informacyjny Programu Profilaktyki Cholesterolowej, Nr 33, 1999