Dieta niskocholesterolowa (hipolipemiczna)

Kategoria: 
Porady

Dieta hipolipemiczna (ubogotłuszczowa i ubogocholesterolowa)*

 

Produkty zalecane

Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach

Produkty przeciwwskazane

Produkty zbożowe

Pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste

 

Rogaliki francuskie (croissant)

Nabiał

Mleko chude, sery chude np. chudy twaróg; jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj

Mleko półtłuste, sery: Brie, Camembert, edamski, Gouda; jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień

Mleko pełne, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery żółte pelnotłuste, jogurt pełnotłusty

Zupy

Zupy warzywne, chude wywary mięsne

 

Zupy zagęszczone, zupy zaprawiane śmietaną

Skorupiaki

Ostrygi

Małże, homary

Krewetki, kalmary

Ryby

Ryby z rusztu, gotowane, wędzone. Unikać skóry

Ryby smażone na właściwym oleju

Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu

Mięso

Indyk, kurczak, cielęcina, królik, dziczyzna (usunąć skórę z drobiu)

Bardzo chuda wołowina, jagnięcina, szynka, bekon, kiełbasa z indyka lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu

Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne

Tłuszcze

 

Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. : rzepakowy i oliwa z oliwek. Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np.: słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu

Masło, smalec, słonina, łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy i kokosowy. Tłuszcze uwodornione

Owoce i warzywa

Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe (niesłodzone)

Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju

Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy

Desery

Sorbety, galaretki, bezy, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe

 

Lody, kremy, bita śmietana, budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle

Wypieki

 

Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych

Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze np. ciastka, paszteciki, babeczki

Wyroby cukiernicze

 

Marcepany, chałwa, nugat

Czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe

Orzechy

Włoskie. Migdały i kasztany

Laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie

Orzechy kokosowe; orzechy solone

Napoje

Kawa filtrowana lub instant. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe

Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe

Czekolada, kawa ze śmietanką, kawa gotowana, kawa po turecku

Sosy, przyprawy

Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne

Sosy sałatkowe niskotłuszczowe

Majonez, sól dodana, sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz

 * Prof. dr hab. med. Wiktor Szostak, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska "Skuteczność diety w terapii hiperlipidemii" List Informacyjny Programu Profilaktyki Cholesterolowej, Nr 33, 1999