Dieta w przewlekłej niewydolności nerek
Sposoby przyrządzania potraw
Łatwo strawny charakter diety i związany z tym wybór dozwolonych tłuszczów (olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło roślinne) warunkuje stosowanie odpowiednich technik przyrządzania potraw.
Dopuszcza się:
- Gotowanie w wodzie
- Duszenie bez dodatku tłuszczu,
- Opiekanie i pieczenie bez tłuszczu,
- Wyeliminowanie zasmażek,
- Zaprawianie gotowych potraw dodatkiem surowego tłuszczu (masło, oliwa, oleje, słodka śmietana).
Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.
Potrawy przyrządzone z ograniczoną ilością soli, a szczególnie bez jej dodatku nie są smaczne. Wskazany jest dodatek do potraw kwasku cytrynowego, żuru kiszonego, serwatki, kwaśnego mleka. Smak, wygląd, aromat i sposób podania potrawy może przyczynić się w znacznym stopniu do pobudzenia apetytu. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych. Po słodkich potrawach występują nudności, a po potrawach tłustych wymioty. Smak i aromat poszczególnych posiłków uatrakcyjni także dodatek listków roślin przyprawowych, nie tylko popularne liście kopru, pietruszki, czy szczypiorku, ale także selera, estragonu, majeranku, melisy lekarskiej, mięty, szałwi, rzeżuchy oraz nasiona kopru i kminku.
Wybór przypraw byłby niezupełny, gdyby pominąć czosnek, cebulę, skórkę cytrynową i pomarańczową, cynamon a nawet goździki.
Wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w przewlekłej niewydolności nerek
Produkty | Zalecane | Przeciwwskazane |
|
|
|
Produkty zbożowe | W przypadku diety bez ograniczenia soli kuchennej wszelkie gatunki chleba i bułek; Przy ograniczeniu soli, pieczywo wypiekane w domu (bezsolne), wszystkie gatunki kasz i mąki | Wypieki przemysłowe z dodatkiem proszków do pieczenia, pieczywo domowe spulchnione proszkami, słone paluszki |
Mleko i produkty mleczne | Mleko słodkie i zsiadłe, kefir, jogurt, twarogi i sery twarogowe | Sery podpuszczkowe (żółte) i sery topione, mleko w proszku |
Jaja | Świeże, gotowane, "smażone" na parze, ograniczenie spożycia żółtek |
|
Mięso, wędliny i ryby | Chude gatunki mięs: cielęcina, wołowina, królik, kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb, dorsz, flądra, karp | Wędliny, konserwy mięsne, rybne, drobiowe, podroby, śledzie solone, ryby wedzone, marynowane |
Masło i śmietanka | Masło świeże niesolone, słodka śmietanka | Masło solone, topione |
Inne tłuszcze | Oleje: słonecznikowy, sojowy, oliwa | Słonina, smalec, łój, boczek, margaryna i in. Oleje |
Ziemniaki | Gotowane, pieczone bez tłuszczu, zapiekane | Pieczone i smażone w tłuszczu |
Warzywa i owoce | Wszystkie, zarówno surowe, gotowane i pieczone bez tłuszczu, domowe przetwory owocowe bez dodatku środków konserwujących z wyjątkiem cukru | Kwaszonki, marynaty, warzywa solone, konserwy |
Strączkowe suche |
| Groch, fasola, bób, soja, soczewica |
Cukier i słodycze | Cukier, miód, domowe dżemy, marmolady i kompoty | Wszelkie wyroby cukiernicze, kremy, torty i in. ciasta i ciasteczka, czekolada |
Używki | Słaba herbata i kawa naturalna | Mocna kawa, kakao, wody mineralne, wina, wódki, piwo i inne napoje alkoholowe |
Przyprawy | Sól jedynie w ilości określonej przez lekarza, swieże i suszone liście roślin przyprawowych (koper, pietruszka, seler, rzeżucha, cynamon, czosnek, cebula, chrzan) | Ostre przyprawy: pieprz, papryka, musztarda, ocet, kolendra, ziele angielskie, gorczyca, imbir |