{"id":1216,"date":"2026-11-02T14:48:04","date_gmt":"2026-11-02T13:48:04","guid":{"rendered":"https:\/\/angiomedic.pl\/?page_id=1216"},"modified":"2026-11-02T15:55:31","modified_gmt":"2026-11-02T14:55:31","slug":"kalkulatory-medyczne-zdrowie-naczyn-i-ocena-ryzyka","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/kalkulatory-medyczne-zdrowie-naczyn-i-ocena-ryzyka\/","title":{"rendered":"Kalkulatory medyczne \u2014 zdrowie naczy\u0144 i ocena ryzyka."},"content":{"rendered":"<p><!-- ANGIOMEDIC | Centrum kalkulator\u00f3w medycznych v3.1 | WordPress: blok W\u0142asny HTML --><\/p>\n<div id=\"am-calcs\" class=\"amc\">\n<style>\n#am-calcs{--ink:#284451;--teal:#237d83;--soft:#eaf5f4;--line:#dbe7e8;--muted:#627681;--warn:#fff4e6;--danger:#fff0ef;font-family:inherit;color:var(--ink);max-width:1100px;margin:auto;line-height:1.65}#am-calcs *{box-sizing:border-box}#am-calcs .hero{background:linear-gradient(125deg,#173f51,#287e82);padding:34px;border-radius:18px;color:#fff}#am-calcs h2,#am-calcs h3{color:#173f51;margin:0 0 12px}#am-calcs .hero h2{color:#fff;font-size:clamp(26px,4vw,38px)}#am-calcs p{margin:8px 0 15px}#am-calcs .muted{color:var(--muted)}#am-calcs .nav{display:grid;grid-template-columns:repeat(3,1fr);gap:10px;margin:20px 0 30px}#am-calcs .nav a{display:block;padding:14px;border:1px solid var(--line);border-radius:12px;text-decoration:none;color:var(--ink);font-weight:700;background:#fff}#am-calcs .nav a:hover{background:var(--soft)}#am-calcs .panel{border:1px solid var(--line);border-radius:16px;padding:26px;margin:24px 0;background:#fff;scroll-margin-top:90px}#am-calcs .tag{font-size:12px;letter-spacing:.07em;font-weight:800;color:var(--teal);text-transform:uppercase}#am-calcs .grid{display:grid;grid-template-columns:repeat(2,minmax(0,1fr));gap:14px}#am-calcs .grid.three{grid-template-columns:repeat(3,minmax(0,1fr))}#am-calcs label{display:block;font-weight:650;margin-bottom:5px}#am-calcs input[type=number],#am-calcs select{display:block;width:100%;padding:12px;border:1px solid #afc3c7;border-radius:9px;background:white;color:#183a45;font:inherit;min-height:46px}#am-calcs input:focus,#am-calcs select:focus{outline:2px solid #76b8b8;outline-offset:1px}#am-calcs .field{margin:8px 0}#am-calcs button{border:0;border-radius:9px;padding:11px 17px;background:var(--teal);color:#fff;font:inherit;font-weight:700;cursor:pointer;margin:12px 0}#am-calcs button:hover{background:#185c61}#am-calcs .result{background:var(--soft);border-radius:12px;padding:16px 19px;margin-top:15px;border-left:4px solid var(--teal)}#am-calcs .result strong.value{display:block;font-size:29px;line-height:1.3;color:#164b54}#am-calcs .warning{background:var(--warn);padding:14px;border-radius:10px;border-left:4px solid #bf7a20;margin:15px 0}#am-calcs .danger{background:var(--danger);padding:14px;border-radius:10px;border-left:4px solid #b8443d;margin:15px 0}#am-calcs .small{font-size:14px}#am-calcs .checks{display:grid;gap:8px;margin:12px 0}#am-calcs .check{display:flex;align-items:flex-start;gap:9px;padding:9px 12px;border:1px solid var(--line);border-radius:8px}#am-calcs .check input{margin-top:6px;flex-shrink:0}#am-calcs .check label{font-weight:400;margin:0}#am-calcs .sr{position:absolute;width:1px;height:1px;overflow:hidden;clip:rect(0,0,0,0)}#am-calcs .divider{height:1px;background:var(--line);margin:20px 0}#am-calcs .links a{color:#166d78}#am-calcs .foot{background:#f4f8f8;padding:22px;border-radius:14px;margin:28px 0}#am-calcs .hide{display:none}#am-calcs ul{padding-left:23px}#am-calcs .ceap-list{display:grid;grid-template-columns:repeat(2,minmax(0,1fr));gap:9px}#am-calcs .ceap-list label{border:1px solid var(--line);border-radius:9px;padding:11px;cursor:pointer;font-weight:500}#am-calcs .ceap-list input{margin-right:6px}#am-calcs a:focus-visible,#am-calcs button:focus-visible{outline:3px solid #e1a94b;outline-offset:3px}@media(max-width:720px){#am-calcs .nav,#am-calcs .grid.three{grid-template-columns:repeat(2,minmax(0,1fr))}#am-calcs .panel{padding:18px}#am-calcs .hero{padding:23px}}@media(max-width:480px){#am-calcs .nav,#am-calcs .grid,#am-calcs .grid.three,#am-calcs .ceap-list{grid-template-columns:1fr}}\n#am-calcs .secondary-btn{background:#657981;margin-left:7px}#am-calcs .secondary-btn:hover{background:#465b63}#am-calcs .result{overflow-wrap:anywhere}#am-calcs input[type=text]{display:block;width:100%;padding:12px;border:1px solid #afc3c7;border-radius:9px;background:#fff;color:#183a45;font:inherit;min-height:46px}\n<\/style>\n<header class=\"hero\">\n<div style=\"font-size:13px;letter-spacing:.12em;font-weight:800\">ANGIOMEDIC \u00b7 NARZ\u0118DZIA DLA PACJENT\u00d3W<\/div>\n<h2>Centrum kalkulator\u00f3w medycznych<\/h2>\n<p>Oblicz wybrane wska\u017aniki zdrowia naczy\u0144 i poznaj ich znaczenie. Wynik jest informacj\u0105 pomocnicz\u0105 \u2014 nie zast\u0119puje badania lekarskiego.<\/p>\n<div class=\"small\">Obliczenia odbywaj\u0105 si\u0119 w Twojej przegl\u0105darce. Formularze nie przesy\u0142aj\u0105 wpisanych danych na serwer.<\/div>\n<\/header>\n<nav class=\"nav\" aria-label=\"Wybierz kalkulator\"><a href=\"#am-bmi\">01 \u00b7 BMI \/ WHR \/ WHtR<\/a><a href=\"#am-abi\">02 \u00b7 ABI<\/a><a href=\"#am-dd\">03 \u00b7 D-dimery<\/a><a href=\"#am-wells\">04 \u00b7 Skala Wellsa DVT<\/a><a href=\"#am-ceap\">05 \u00b7 CEAP<\/a><a href=\"#am-score\">06 \u00b7 SCORE2<\/a><\/nav>\n<div class=\"danger\"><strong>Objawy alarmowe:<\/strong> nag\u0142a duszno\u015b\u0107, b\u00f3l w klatce piersiowej, omdlenie, nag\u0142e niedow\u0142ad lub zaburzenia mowy albo nag\u0142y silny b\u00f3l i zbledni\u0119cie\/och\u0142odzenie ko\u0144czyny wymagaj\u0105 pilnej pomocy medycznej (112). Nie korzystaj z kalkulatora, aby op\u00f3\u017ania\u0107 pomoc.<\/div>\n<section class=\"panel\" id=\"am-bmi\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 01<\/div>\n<h2>BMI, WHR i WHtR \u2014 masa cia\u0142a i oty\u0142o\u015b\u0107 brzuszna<\/h2>\n<p>Trzy uzupe\u0142niaj\u0105ce si\u0119 wska\u017aniki: BMI odnosi mas\u0119 do wzrostu, WHR por\u00f3wnuje tali\u0119 z biodrami, a WHtR \u2014 tali\u0119 ze wzrostem.<\/p>\n<div class=\"grid three\">\n<div class=\"field\"><label for=\"am-sex\">P\u0142e\u0107 (progi WHR)<\/label><select id=\"am-sex\"><option value=\"m\">M\u0119\u017cczyzna<\/option><option value=\"f\">Kobieta<\/option><\/select><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-weight\">Masa cia\u0142a (kg)<\/label><input id=\"am-weight\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"20\" max=\"400\" step=\"0.1\" inputmode=\"decimal\" placeholder=\"np. 80\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-height\">Wzrost (cm)<\/label><input id=\"am-height\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"100\" max=\"250\" step=\"0.1\" inputmode=\"decimal\" placeholder=\"np. 175\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-waist\">Obw\u00f3d talii (cm)<\/label><input id=\"am-waist\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"40\" max=\"250\" step=\"0.1\" inputmode=\"decimal\" placeholder=\"np. 92\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-hip\">Obw\u00f3d bioder (cm)<\/label><input id=\"am-hip\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"40\" max=\"250\" step=\"0.1\" inputmode=\"decimal\" placeholder=\"np. 104\"><\/div>\n<\/div>\n<p><button type=\"button\" id=\"am-body-btn\">Oblicz wska\u017aniki<\/button><\/p>\n<div class=\"result\" id=\"am-body-out\" role=\"status\" aria-live=\"polite\">Wpisz dane i wybierz \u201eOblicz wska\u017aniki\u201d.<\/div>\n<p class=\"small muted\">Pomiar talii: w po\u0142owie odleg\u0142o\u015bci mi\u0119dzy dolnym \u017cebrem a grzebieniem biodrowym, po spokojnym wydechu. Biodra: w najszerszym miejscu po\u015bladk\u00f3w. Dotyczy os\u00f3b doros\u0142ych; w ci\u0105\u017cy i przy szczeg\u00f3lnej budowie cia\u0142a interpretacja wymaga ostro\u017cno\u015bci.<\/p>\n<\/section>\n<section class=\"panel\" id=\"am-abi\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 02<\/div>\n<h2>ABI \u2014 wska\u017anik kostka\u2013rami\u0119<\/h2>\n<p>Pomaga oceni\u0107 prawdopodobie\u0144stwo choroby t\u0119tnic ko\u0144czyn dolnych. Wpisz <strong>ci\u015bnienia skurczowe<\/strong> zmierzone prawid\u0142ow\u0105 technik\u0105 (najlepiej metod\u0105 Dopplera, po odpoczynku w pozycji le\u017c\u0105cej).<\/p>\n<div class=\"grid\">\n<div class=\"field\"><label for=\"am-arm-r\">Prawe rami\u0119 (mmHg)<\/label><input id=\"am-arm-r\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\" placeholder=\"np. 130\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-arm-l\">Lewe rami\u0119 (mmHg)<\/label><input id=\"am-arm-l\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\" placeholder=\"np. 125\"><\/div>\n<\/div>\n<h3>Prawa ko\u0144czyna dolna<\/h3>\n<div class=\"grid\">\n<div class=\"field\"><label for=\"am-r-dp\">T\u0119tnica grzbietowa stopy (mmHg)<\/label><input id=\"am-r-dp\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-r-pt\">T\u0119tnica piszczelowa tylna (mmHg)<\/label><input id=\"am-r-pt\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\"><\/div>\n<\/div>\n<h3>Lewa ko\u0144czyna dolna<\/h3>\n<div class=\"grid\">\n<div class=\"field\"><label for=\"am-l-dp\">T\u0119tnica grzbietowa stopy (mmHg)<\/label><input id=\"am-l-dp\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-l-pt\">T\u0119tnica piszczelowa tylna (mmHg)<\/label><input id=\"am-l-pt\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"30\" max=\"300\"><\/div>\n<\/div>\n<p><button type=\"button\" id=\"am-abi-btn\">Oblicz ABI obu n\u00f3g<\/button><\/p>\n<div class=\"result\" id=\"am-abi-out\" role=\"status\" aria-live=\"polite\">Wprowad\u017a sze\u015b\u0107 pomiar\u00f3w.<\/div>\n<p class=\"small muted\">Dla ka\u017cdej nogi: wy\u017csze ci\u015bnienie z dw\u00f3ch t\u0119tnic przy kostce \u00f7 wy\u017csze ci\u015bnienie z obu ramion. ABI \u22640,90: nieprawid\u0142owe; 0,91\u20130,99: graniczne; 1,00\u20131,40: prawid\u0142owe; &gt;1,40: t\u0119tnice mog\u0105 by\u0107 niepodatne na ucisk. Przy ABI &gt;1,40 wskazana jest ocena TBI (wska\u017anika paluch\u2013rami\u0119). U os\u00f3b z objawami chromania i ABI spoczynkowym &gt;0,90 do \u22641,40 nale\u017cy rozwa\u017cy\u0107 wysi\u0142kowy ABI. W cukrzycy i przewlek\u0142ej chorobie nerek ABI mo\u017ce by\u0107 zawy\u017cony.<\/p>\n<\/section>\n<section class=\"panel\" id=\"am-dd\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 03<\/div>\n<h2>D-dimery \u2014 jednostki i pr\u00f3g zale\u017cny od wieku<\/h2>\n<p>Przelicz jednostki laboratoryjne i zobacz <strong>przyk\u0142adowy, a nie diagnostycznie rozstrzygaj\u0105cy<\/strong> pr\u00f3g stosowany w <strong>wybranych algorytmach wykluczania VTE<\/strong> przy niskim lub po\u015brednim prawdopodobie\u0144stwie klinicznym.<\/p>\n<div class=\"grid\">\n<div class=\"field\"><label for=\"am-dd-val\">Wynik z laboratorium<\/label><input id=\"am-dd-val\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"0\" max=\"1000000\" step=\"any\" placeholder=\"np. 1.09\"><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-dd-unit\">Jednostka wyniku<\/label><select id=\"am-dd-unit\"><option value=\"mgFEU\">mg\/l FEU (r\u00f3wnie\u017c \u00b5g\/ml FEU)<\/option><option value=\"ngFEU\">ng\/ml FEU (r\u00f3wnie\u017c \u00b5g\/l FEU)<\/option><option value=\"mgDDU\">mg\/l DDU (r\u00f3wnie\u017c \u00b5g\/ml DDU)<\/option><option value=\"ngDDU\">ng\/ml DDU (r\u00f3wnie\u017c \u00b5g\/l DDU)<\/option><\/select><\/div>\n<div class=\"field\"><label for=\"am-dd-age\">Wiek (lata)<\/label><input id=\"am-dd-age\" type=\"text\" inputmode=\"decimal\" min=\"18\" max=\"110\" step=\"1\" placeholder=\"np. 65\"><\/div>\n<\/div>\n<p><button type=\"button\" id=\"am-dd-btn\">Przelicz D-dimery<\/button><\/p>\n<div class=\"result\" id=\"am-dd-out\" role=\"status\" aria-live=\"polite\">Wprowad\u017a wynik, jednostk\u0119 i wiek. Nie u\u017cywaj przelicznika do samodzielnego wykluczania zakrzepicy.<\/div>\n<div class=\"warning small\"><strong>Uwaga:<\/strong> FEU i DDU nie s\u0105 identycznymi jednostkami analitycznymi. Przeliczenie 1 FEU \u2248 2 DDU jest przybli\u017ceniem. Pr\u00f3g zale\u017cny od wieku dotyczy tylko odpowiednich metod oznaczania i algorytm\u00f3w klinicznych; nie jest uniwersalnym zakresem referencyjnym laboratorium. D-dimery nie rozpoznaj\u0105 samodzielnie zakrzepicy i nie s\u0142u\u017c\u0105 do jej wykluczania przy wysokim prawdopodobie\u0144stwie klinicznym.<\/div>\n<p class=\"links small\">Przeczytaj r\u00f3wnie\u017c: <a href=\"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/podwyzszone-d-dimery-nie-zawsze-oznaczaja-zakrzepice-wyjasniamy-przyczyny-wzrostu-jednostki-feu-i-ddu-prog-zalezny-od-wieku-oraz-zasady-diagnostyki\/\">Podwy\u017cszone D-dimery nie zawsze oznaczaj\u0105 zakrzepic\u0119<\/a>.<\/p>\n<\/section>\n<section class=\"panel\" id=\"am-wells\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 04 \u00b7 Narz\u0119dzie kliniczne<\/div>\n<h2>Skala Wellsa \u2014 podejrzenie zakrzepicy \u017cy\u0142 g\u0142\u0119bokich (DVT)<\/h2>\n<p>To <strong>narz\u0119dzie przeznaczone do oceny przez personel medyczny<\/strong>. Nie nale\u017cy samodzielnie kwalifikowa\u0107 si\u0119 do leczenia ani odst\u0119powa\u0107 od diagnostyki na podstawie wyniku.<\/p>\n<div class=\"checks\" id=\"am-wells-list\">\n<div class=\"check\"><input id=\"w1\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w1\">Aktywny nowotw\u00f3r (leczenie obecnie, w ostatnich 6 miesi\u0105cach lub paliatywne) <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w2\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w2\">Pora\u017cenie, niedow\u0142ad lub niedawne unieruchomienie ko\u0144czyny dolnej w opatrunku gipsowym <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w3\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w3\">Unieruchomienie w \u0142\u00f3\u017cku \u22653 dni lub du\u017cy zabieg operacyjny w ostatnich 12 tygodniach w znieczuleniu og\u00f3lnym\/regionalnym <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w4\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w4\">Bolesno\u015b\u0107 uciskowa w przebiegu uk\u0142adu \u017cy\u0142 g\u0142\u0119bokich <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w5\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w5\">Obrz\u0119k ca\u0142ej ko\u0144czyny dolnej <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w6\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w6\">Obw\u00f3d \u0142ydki wi\u0119kszy o \u22653 cm ni\u017c po stronie bezobjawowej (pomiar 10 cm poni\u017cej guzowato\u015bci piszczeli) <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w7\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w7\">Obrz\u0119k ciastowaty ograniczony do objawowej ko\u0144czyny <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w8\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w8\">Widoczne powierzchowne \u017cy\u0142y oboczne (nie\u017cylakowe) <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w9\" type=\"checkbox\" data-points=\"1\"><label for=\"w9\">DVT potwierdzona w przesz\u0142o\u015bci <strong>+1<\/strong><\/label><\/div>\n<div class=\"check\"><input id=\"w10\" type=\"checkbox\" data-points=\"-2\"><label for=\"w10\">Inne rozpoznanie co najmniej r\u00f3wnie prawdopodobne jak DVT <strong>\u22122<\/strong><\/label><\/div>\n<\/div>\n<p><button type=\"button\" id=\"am-wells-btn\">Oblicz punktacj\u0119<\/button><button type=\"button\" id=\"am-wells-reset\" style=\"background:#657981;margin-left:7px\">Wyczy\u015b\u0107 wyb\u00f3r<\/button><\/p>\n<div class=\"result\" id=\"am-wells-out\" role=\"status\" aria-live=\"polite\">Zaznacz kryteria po ocenie klinicznej.<\/div>\n<div class=\"warning small\">W modelu dwupoziomowym: \u22652 pkt \u2014 DVT prawdopodobna; \u22641 pkt \u2014 DVT ma\u0142o prawdopodobna. Nawet wynik \u22641 pkt nie wyklucza DVT bez w\u0142a\u015bciwego post\u0119powania diagnostycznego. W ci\u0105\u017cy, u dzieci i w niekt\u00f3rych innych grupach skala nie jest uniwersalnie zwalidowana.<\/div>\n<\/section>\n<section class=\"panel\" id=\"am-ceap\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 05 \u00b7 Ocena kliniczna<\/div>\n<h2>CEAP \u2014 kliniczna klasyfikacja chor\u00f3b \u017cylnych<\/h2>\n<p>Wybierz <strong>wszystkie obecne cechy kliniczne<\/strong>. Stron\u0119 ko\u0144czyny mo\u017cesz wskaza\u0107 opcjonalnie. Narz\u0119dzie tworzy zapis cz\u0119\u015bci C klasyfikacji CEAP (aktualizacja 2020), nie zast\u0119puje oceny etiologii, anatomii ani patofizjologii (E\/A\/P).<\/p>\n<div class=\"field\" style=\"max-width:340px\"><label for=\"am-ceap-side\">Oceniana ko\u0144czyna (opcjonalnie)<\/label><select id=\"am-ceap-side\"><option value=\"\">Wybierz stron\u0119<\/option><option value=\"P\">Prawa<\/option><option value=\"L\">Lewa<\/option><\/select><\/div>\n<div class=\"ceap-list\" id=\"am-ceap-list\">\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C0\">C0 \u2014 brak widocznych lub wyczuwalnych oznak choroby \u017cylnej<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C1\">C1 \u2014 teleangiektazje \/ \u017cy\u0142y siatkowate<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C2\">C2 \u2014 \u017cylaki<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C2r\">C2r \u2014 nawrotowe \u017cylaki<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C3\">C3 \u2014 obrz\u0119k pochodzenia \u017cylnego<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C4a\">C4a \u2014 przebarwienia \/ wyprysk<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C4b\">C4b \u2014 lipodermatosclerosis \/ atrophie blanche<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C4c\">C4c \u2014 corona phlebectatica<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C5\">C5 \u2014 wygojone owrzodzenie \u017cylne<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C6\">C6 \u2014 czynne owrzodzenie \u017cylne<\/label><br \/>\n<label><input type=\"checkbox\" value=\"C6r\">C6r \u2014 nawrotowe czynne owrzodzenie \u017cylne<\/label>\n<\/div>\n<div class=\"field\" style=\"max-width:360px\"><label for=\"am-ceap-sym\">Objawy przypisywane chorobie \u017cylnej<\/label><select id=\"am-ceap-sym\"><option value=\"\">Nie okre\u015blono<\/option><option value=\"s\">S \u2014 objawowe<\/option><option value=\"a\">A \u2014 bezobjawowe<\/option><\/select><\/div>\n<p><button type=\"button\" id=\"am-ceap-btn\">Utw\u00f3rz zapis CEAP<\/button><button type=\"button\" id=\"am-ceap-reset\" class=\"secondary-btn\">Wyczy\u015b\u0107<\/button><\/p>\n<div class=\"result\" id=\"am-ceap-out\" role=\"status\" aria-live=\"polite\">Zaznacz cechy kliniczne. Wyb\u00f3r strony ko\u0144czyny jest opcjonalny.<\/div>\n<p class=\"small muted\">C0 nie mo\u017ce wsp\u00f3\u0142istnie\u0107 z C1\u2013C6. C2r jest szczeg\u00f3ln\u0105 postaci\u0105 C2, a C6r \u2014 C6; zaznacz w\u0142a\u015bciwy wariant, nie oba. Zmiany sk\u00f3rne, obrz\u0119k i owrzodzenia musz\u0105 mie\u0107 potwierdzony zwi\u0105zek z chorob\u0105 \u017cyln\u0105. Pe\u0142ny zapis CEAP obejmuje r\u00f3wnie\u017c E, A i P.<\/p>\n<\/section>\n<section class=\"panel\" id=\"am-score\">\n<div class=\"tag\">Kalkulator 06<\/div>\n<h2>SCORE2 \/ SCORE2-OP \u2014 ryzyko sercowo-naczyniowe<\/h2>\n<p>Szacowanie 10-letniego ryzyka zdarze\u0144 sercowo-naczyniowych zale\u017cy m.in. od wieku, p\u0142ci, palenia, ci\u015bnienia skurczowego, cholesterolu oraz w\u0142a\u015bciwego regionu ryzyka. Wymaga zastosowania <strong>zweryfikowanego modelu ESC<\/strong>, a nie uproszczonego wzoru.<\/p>\n<div class=\"result\"><strong>Kalkulator SCORE2 i DLCN ANGIOMEDIC<\/strong><\/p>\n<p>Otw\u00f3rz istniej\u0105cy kalkulator SCORE2 i DLCN w serwisie ANGIOMEDIC.<\/p>\n<p><a href=\"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/kalkulator-ryzyka-sercowo-naczyniowego-score2\/\">Otw\u00f3rz kalkulator SCORE2 i DLCN \u2192<\/a><\/div>\n<p class=\"small muted\">SCORE2 dotyczy zasadniczo os\u00f3b 40\u201369 lat, SCORE2-OP \u2014 os\u00f3b \u226570 lat. U os\u00f3b z rozpoznan\u0105 ASCVD, cukrzyc\u0105 lub istotn\u0105 przewlek\u0142\u0105 chorob\u0105 nerek mog\u0105 obowi\u0105zywa\u0107 inne zasady oceny ryzyka.<\/p>\n<\/section>\n<footer class=\"foot\">\n<h3>Jak korzysta\u0107 z kalkulator\u00f3w?<\/h3>\n<p>Wynik jest punktem wyj\u015bcia do rozmowy z lekarzem. Nie nale\u017cy na jego podstawie samodzielnie rozpoczyna\u0107 ani odstawia\u0107 lek\u00f3w. Przy niepokoj\u0105cych objawach zg\u0142o\u015b si\u0119 do odpowiedniej plac\u00f3wki medycznej.<\/p>\n<h3>Podstawy merytoryczne<\/h3>\n<ul class=\"small\">\n<li>WHO Expert Consultation, <em>Waist Circumference and Waist\u2013Hip Ratio<\/em> (2008).<\/li>\n<li>NICE NG246, <em>Overweight and obesity management<\/em> \u2014 wska\u017anik WHtR i jego interpretacja.<\/li>\n<li>2024 ACC\/AHA Multisociety Guideline for the Management of Lower Extremity Peripheral Artery Disease \u2014 ABI.<\/li>\n<li>NICE NG158, <em>Venous thromboembolic diseases: diagnosis, management and thrombophilia testing<\/em> \u2014 skala Wellsa i diagnostyka DVT.<\/li>\n<li>Righini M. i wsp., <em>Age-Adjusted D-Dimer Cutoff Levels to Rule Out Pulmonary Embolism<\/em>, JAMA 2014; NICE NG158 \u2014 stosowanie D-dimer\u00f3w w diagnostyce VTE.<\/li>\n<li>Lurie F. i wsp. <em>The 2020 update of the CEAP classification system and reporting standards<\/em>, Journal of Vascular Surgery: Venous and Lymphatic Disorders (2020).<\/li>\n<li>ESC 2021 Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice \u2014 SCORE2 \/ SCORE2-OP.<\/li>\n<\/ul>\n<p class=\"small\"><strong>Aktualizacja merytoryczna:<\/strong> listopad 2026. Wyniki wymagaj\u0105 interpretacji z uwzgl\u0119dnieniem aktualnych wytycznych i metody laboratoryjnej.<\/p>\n<p><strong>ANGIOMEDIC<\/strong> \u2014 informacje o chorobach naczy\u0144: <a href=\"https:\/\/angiomedic.pl\/\">angiomedic.pl<\/a><\/p>\n<\/footer>\n<p><script>\n(function(){\n'use strict';\nfunction init(){\n const root=document.getElementById('am-calcs');if(!root||root.dataset.ready==='1')return;\n root.dataset.ready='1';\n const el=id=>root.querySelector('#'+id);\n const num=id=>{const raw=el(id).value.trim().replace(\/\\s\/g,'').replace(',','.');return raw===''?NaN:Number(raw)};\n const valid=(n,min,max)=>Number.isFinite(n)&&n>=min&&n<=max;\n const fmt=(n,d=2)=>n.toLocaleString('pl-PL',{minimumFractionDigits:d,maximumFractionDigits:d});\n const msg=(id,html)=>{el(id).innerHTML=html};\n el('am-body-btn').addEventListener('click',()=>{\n  const wt=num('am-weight'),ht=num('am-height'),wa=num('am-waist'),hi=num('am-hip');\n  if(!valid(wt,20,400)||!valid(ht,100,250)||!valid(wa,40,250)||!valid(hi,40,250)){msg('am-body-out','Wprowad\u017a prawid\u0142owe warto\u015bci: masa 20\u2013400 kg, wzrost 100\u2013250 cm, talia i biodra 40\u2013250 cm.');return;}\n  const bmi=wt\/(ht\/100)**2,whr=wa\/hi,whtr=wa\/ht,th=el('am-sex').value==='m'?0.9:0.85;\n  const bc=bmi<18.5?'niedowaga':bmi<25?'prawid\u0142owy zakres BMI':bmi<30?'nadwaga':bmi<35?'oty\u0142o\u015b\u0107 I stopnia':bmi<40?'oty\u0142o\u015b\u0107 II stopnia':'oty\u0142o\u015b\u0107 III stopnia';\n  const wc=whtr<0.4?'poni\u017cej 0,40 \u2014 indywidualna ocena':whtr<0.5?'poni\u017cej progu 0,50':whtr<0.6?'zwi\u0119kszona oty\u0142o\u015b\u0107 centralna':'znacznie zwi\u0119kszona oty\u0142o\u015b\u0107 centralna';\n  msg('am-body-out','\\x3Cdiv class=\"grid three\"\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong\\x3EBMI\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(bmi,1)+'\\x3C\/strong\\x3E'+bc+'\\x3C\/div\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong\\x3EWHR\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(whr)+'\\x3C\/strong\\x3E'+(whr>=th?'Powy\u017cej lub na progu ':'Poni\u017cej progu ')+fmt(th)+'\\x3C\/div\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong\\x3EWHtR\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(whtr)+'\\x3C\/strong\\x3E'+wc+'\\x3C\/div\\x3E\\x3C\/div\\x3E\\x3Cp class=\"small\"\\x3EProgi orientacyjne dla doros\u0142ych; WHtR jest szczeg\u00f3lnie u\u017cyteczny u os\u00f3b doros\u0142ych poni\u017cej 65 lat. Interpretacja zale\u017cy od wieku, ci\u0105\u017cy, pochodzenia i budowy cia\u0142a.\\x3C\/p\\x3E');\n });\n function abiText(x){return x<=.90?'ABI nieprawid\u0142owy \u2014 wskazana ocena w kierunku PAD.':x<1?'ABI graniczny.':x<=1.4?'ABI w zakresie prawid\u0142owym.':'ABI \\x3E1,40 \u2014 podejrzenie t\u0119tnic niepodatnych na ucisk; wskazany TBI.'}\n el('am-abi-btn').addEventListener('click',()=>{\n  const a=['am-arm-r','am-arm-l','am-r-dp','am-r-pt','am-l-dp','am-l-pt'].map(num);\n  if(!a.every(n=>valid(n,30,300))){msg('am-abi-out','Wprowad\u017a sze\u015b\u0107 dodatnich ci\u015bnie\u0144 skurczowych (30\u2013300 mmHg).');return;}\n  const den=Math.max(a[0],a[1]),r=Math.max(a[2],a[3])\/den,l=Math.max(a[4],a[5])\/den;\n  msg('am-abi-out','\\x3Cdiv class=\"grid\"\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong\\x3EPrawa noga\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(r)+'\\x3C\/strong\\x3E'+abiText(r)+'\\x3C\/div\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong\\x3ELewa noga\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(l)+'\\x3C\/strong\\x3E'+abiText(l)+'\\x3C\/div\\x3E\\x3C\/div\\x3E\\x3Cp class=\"small\"\\x3EMianownik: wy\u017csze ci\u015bnienie na ramieniu ('+fmt(den,0)+' mmHg). Przy objawach chromania i ABI \\x3E0,90 do \u22641,40 rozwa\u017c wysi\u0142kowy ABI. Przy ABI \\x3E1,40 \u2014 TBI. Przy b\u00f3lu spoczynkowym, owrzodzeniu lub nag\u0142ym niedokrwieniu konieczna jest ocena lekarska niezale\u017cnie od ABI.\\x3C\/p\\x3E');\n });\n el('am-dd-btn').addEventListener('click',()=>{\n  const v=num('am-dd-val'),age=num('am-dd-age'),u=el('am-dd-unit').value;\n  if(!valid(v,0,1000000)||!Number.isInteger(age)||!valid(age,18,110)){msg('am-dd-out','Wprowad\u017a wynik \u22650 oraz wiek jako pe\u0142n\u0105 liczb\u0119 lat (18\u2013110). Mo\u017cesz u\u017cy\u0107 przecinka dziesi\u0119tnego.');return;}\n  const feu=v*(u==='mgFEU'?1:u==='ngFEU'?0.001:u==='mgDDU'?2:0.002),ddu=feu\/2,cut=age>50?age*0.01:0.5;\n  msg('am-dd-out','\\x3Cstrong\\x3EPrzeliczenie jednostek (FEU \u2194 DDU orientacyjne)\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cdiv class=\"grid\"\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(feu,3)+'\\x3C\/strong\\x3Emg\/l FEU = \u00b5g\/ml FEU\\x3Cbr\\x3E'+fmt(feu*1000,1)+' ng\/ml FEU\\x3C\/div\\x3E\\x3Cdiv\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+fmt(ddu,3)+'\\x3C\/strong\\x3Emg\/l DDU = \u00b5g\/ml DDU\\x3Cbr\\x3E'+fmt(ddu*1000,1)+' ng\/ml DDU\\x3C\/div\\x3E\\x3C\/div\\x3E\\x3Cp\\x3E\\x3Cstrong\\x3EPrzyk\u0142adowy pr\u00f3g zale\u017cny od wieku:\\x3C\/strong\\x3E '+fmt(cut,3)+' mg\/l FEU ('+fmt(cut*1000,0)+' ng\/ml FEU) \u2014 tylko dla w\u0142a\u015bciwych test\u00f3w i algorytm\u00f3w.\\x3C\/p\\x3E\\x3Cp\\x3E\\x3Cstrong\\x3EPor\u00f3wnanie matematyczne:\\x3C\/strong\\x3E '+(feu<cut?'poni\u017cej':'r\u00f3wny lub powy\u017cej')+' tego przyk\u0142adowego progu. \\x3Cstrong\\x3ETo nie jest wynik diagnostyczny i nie wyklucza ani nie potwierdza VTE.\\x3C\/strong\\x3E Ocena zale\u017cy od prawdopodobie\u0144stwa klinicznego, czu\u0142o\u015bci konkretnego testu i algorytmu. Przeliczenie FEU\/DDU nie zast\u0119puje jednostki i progu podanego przez laboratorium.\\x3C\/p\\x3E');\n });\n el('am-wells-btn').addEventListener('click',()=>{\n  const checks=[...root.querySelectorAll('#am-wells-list input[type=checkbox]')],sum=checks.reduce((a,c)=>a+(c.checked?Number(c.dataset.points):0),0);\n  const probable=sum>=2;\n  msg('am-wells-out','\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+sum+' pkt\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong\\x3E'+(probable?'DVT prawdopodobna (\u22652 pkt)':'DVT ma\u0142o prawdopodobna (\u22641 pkt)')+'\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cp\\x3E'+(probable?'W algorytmie NICE NG158: USG \u017cy\u0142 proksymalnych z wynikiem najlepiej w ci\u0105gu 4 godzin. Je\u015bli badanie nie jest dost\u0119pne w tym czasie: D-dimery, rozwa\u017cenie przej\u015bciowej antykoagulacji przez lekarza i USG z wynikiem w ci\u0105gu 24 godzin. Po ujemnym USG i dodatnich D-dimerach przewidziano powt\u00f3rne USG po 6\u20138 dniach.':'W algorytmie NICE NG158: oznaczenie D-dimer\u00f3w z wynikiem najlepiej w ci\u0105gu 4 godzin. Przy wyniku dodatnim \u2014 USG \u017cy\u0142 proksymalnych; przy op\u00f3\u017anieniu badania nale\u017cy zastosowa\u0107 w\u0142a\u015bciwy algorytm, w tym ocen\u0119 wskaza\u0144 do przej\u015bciowej antykoagulacji przez lekarza. Ujemne D-dimery wykluczaj\u0105 DVT wy\u0142\u0105cznie w odpowiednim kontek\u015bcie klinicznym i przy odpowiednim te\u015bcie.')+'\\x3C\/p\\x3E\\x3Cp class=\"small\"\\x3E\\x3Cstrong\\x3EUwaga:\\x3C\/strong\\x3E Nie podejmuj samodzielnie decyzji o leczeniu przeciwkrzepliwym. Podejrzenie DVT wymaga pilnej oceny medycznej.\\x3C\/p\\x3E');\n });\n el('am-wells-reset').addEventListener('click',()=>{root.querySelectorAll('#am-wells-list input').forEach(c=>c.checked=false);msg('am-wells-out','Wyb\u00f3r wyczyszczony. Zaznacz kryteria po ocenie klinicznej.')});\n el('am-ceap-btn').addEventListener('click',()=>{\n  const side=el('am-ceap-side').value,selected=[...root.querySelectorAll('#am-ceap-list input:checked')].map(e=>e.value),sym=el('am-ceap-sym').value;\n  if(!selected.length){msg('am-ceap-out','Zaznacz co najmniej jedn\u0105 cech\u0119 kliniczn\u0105.');return;}\n  if((selected.includes('C0')&&selected.length>1)||(selected.includes('C2')&&selected.includes('C2r'))||(selected.includes('C6')&&selected.includes('C6r'))){msg('am-ceap-out','Sprzeczny wyb\u00f3r: C0 musi wyst\u0119powa\u0107 samodzielnie; wybierz C2 albo C2r oraz C6 albo C6r.');return;}\n  const order=['C0','C1','C2','C2r','C3','C4a','C4b','C4c','C5','C6','C6r'];selected.sort((a,b)=>order.indexOf(a)-order.indexOf(b));\n  msg('am-ceap-out','\\x3Cstrong\\x3E'+(side?(side==='P'?'Ko\u0144czyna prawa':'Ko\u0144czyna lewa'):'Strona ko\u0144czyny nieokre\u015blona')+'\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cstrong class=\"value\"\\x3E'+selected.join(', ')+(sym?' ('+sym.toUpperCase()+')':'')+'\\x3C\/strong\\x3E\\x3Cp\\x3EWykaz stwierdzonych klas klinicznych C. '+(sym?'Oznaczenie '+sym.toUpperCase()+' odnosi si\u0119 do objaw\u00f3w \u017cylnych.':'Nie okre\u015blono objawowo\u015bci (S\/A).')+' Pe\u0142na klasyfikacja wymaga oceny E\/A\/P i potwierdzenia \u017cylnej etiologii zmian.\\x3C\/p\\x3E');\n });\n el('am-ceap-reset').addEventListener('click',()=>{root.querySelectorAll('#am-ceap-list input').forEach(e=>e.checked=false);el('am-ceap-side').value='';el('am-ceap-sym').value='';msg('am-ceap-out','Wyb\u00f3r wyczyszczony.')});\n}\nif(document.readyState==='loading')document.addEventListener('DOMContentLoaded',init);else init();\n})();\n<\/script>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"<p>ANGIOMEDIC \u00b7 NARZ\u0118DZIA DLA PACJENT\u00d3W Centrum kalkulator\u00f3w medycznych Oblicz wybrane wska\u017aniki zdrowia naczy\u0144 i poznaj ich znaczenie. Wynik jest informacj\u0105 pomocnicz\u0105 \u2014 nie zast\u0119puje badania lekarskiego. Obliczenia odbywaj\u0105 si\u0119 w Twojej przegl\u0105darce. Formularze nie przesy\u0142aj\u0105 wpisanych danych na serwer. 01 \u00b7 BMI \/ WHR \/ WHtR02 \u00b7 ABI03 \u00b7 D-dimery04 \u00b7 Skala Wellsa DVT05 \u00b7&#8230;<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"_kad_post_transparent":"","_kad_post_title":"","_kad_post_layout":"","_kad_post_sidebar_id":"","_kad_post_content_style":"","_kad_post_vertical_padding":"","_kad_post_feature":"","_kad_post_feature_position":"","_kad_post_header":false,"_kad_post_footer":false,"_kad_post_classname":"","iawp_total_views":15,"footnotes":""},"class_list":["post-1216","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1216","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1216"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1216\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1227,"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1216\/revisions\/1227"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/angiomedic.pl\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1216"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}