ANGIOMEDIC · NARZĘDZIA DLA PACJENTÓW

Centrum kalkulatorów medycznych

Oblicz wybrane wskaźniki zdrowia naczyń i poznaj ich znaczenie. Wynik jest informacją pomocniczą — nie zastępuje badania lekarskiego.

Obliczenia odbywają się w Twojej przeglądarce. Formularze nie przesyłają wpisanych danych na serwer.
Objawy alarmowe: nagła duszność, ból w klatce piersiowej, omdlenie, nagłe niedowład lub zaburzenia mowy albo nagły silny ból i zblednięcie/ochłodzenie kończyny wymagają pilnej pomocy medycznej (112). Nie korzystaj z kalkulatora, aby opóźniać pomoc.
Kalkulator 01

BMI, WHR i WHtR — masa ciała i otyłość brzuszna

Trzy uzupełniające się wskaźniki: BMI odnosi masę do wzrostu, WHR porównuje talię z biodrami, a WHtR — talię ze wzrostem.

Wpisz dane i wybierz „Oblicz wskaźniki”.

Pomiar talii: w połowie odległości między dolnym żebrem a grzebieniem biodrowym, po spokojnym wydechu. Biodra: w najszerszym miejscu pośladków. Dotyczy osób dorosłych; w ciąży i przy szczególnej budowie ciała interpretacja wymaga ostrożności.

Kalkulator 02

ABI — wskaźnik kostka–ramię

Pomaga ocenić prawdopodobieństwo choroby tętnic kończyn dolnych. Wpisz ciśnienia skurczowe zmierzone prawidłową techniką (najlepiej metodą Dopplera, po odpoczynku w pozycji leżącej).

Prawa kończyna dolna

Lewa kończyna dolna

Wprowadź sześć pomiarów.

Dla każdej nogi: wyższe ciśnienie z dwóch tętnic przy kostce ÷ wyższe ciśnienie z obu ramion. ABI ≤0,90: nieprawidłowe; 0,91–0,99: graniczne; 1,00–1,40: prawidłowe; >1,40: tętnice mogą być niepodatne na ucisk. Przy ABI >1,40 wskazana jest ocena TBI (wskaźnika paluch–ramię). U osób z objawami chromania i ABI spoczynkowym >0,90 do ≤1,40 należy rozważyć wysiłkowy ABI. W cukrzycy i przewlekłej chorobie nerek ABI może być zawyżony.

Kalkulator 03

D-dimery — jednostki i próg zależny od wieku

Przelicz jednostki laboratoryjne i zobacz przykładowy, a nie diagnostycznie rozstrzygający próg stosowany w wybranych algorytmach wykluczania VTE przy niskim lub pośrednim prawdopodobieństwie klinicznym.

Wprowadź wynik, jednostkę i wiek. Nie używaj przelicznika do samodzielnego wykluczania zakrzepicy.
Uwaga: FEU i DDU nie są identycznymi jednostkami analitycznymi. Przeliczenie 1 FEU ≈ 2 DDU jest przybliżeniem. Próg zależny od wieku dotyczy tylko odpowiednich metod oznaczania i algorytmów klinicznych; nie jest uniwersalnym zakresem referencyjnym laboratorium. D-dimery nie rozpoznają samodzielnie zakrzepicy i nie służą do jej wykluczania przy wysokim prawdopodobieństwie klinicznym.
Kalkulator 04 · Narzędzie kliniczne

Skala Wellsa — podejrzenie zakrzepicy żył głębokich (DVT)

To narzędzie przeznaczone do oceny przez personel medyczny. Nie należy samodzielnie kwalifikować się do leczenia ani odstępować od diagnostyki na podstawie wyniku.

Zaznacz kryteria po ocenie klinicznej.
W modelu dwupoziomowym: ≥2 pkt — DVT prawdopodobna; ≤1 pkt — DVT mało prawdopodobna. Nawet wynik ≤1 pkt nie wyklucza DVT bez właściwego postępowania diagnostycznego. W ciąży, u dzieci i w niektórych innych grupach skala nie jest uniwersalnie zwalidowana.
Kalkulator 05 · Ocena kliniczna

CEAP — kliniczna klasyfikacja chorób żylnych

Wybierz wszystkie obecne cechy kliniczne. Stronę kończyny możesz wskazać opcjonalnie. Narzędzie tworzy zapis części C klasyfikacji CEAP (aktualizacja 2020), nie zastępuje oceny etiologii, anatomii ani patofizjologii (E/A/P).











Zaznacz cechy kliniczne. Wybór strony kończyny jest opcjonalny.

C0 nie może współistnieć z C1–C6. C2r jest szczególną postacią C2, a C6r — C6; zaznacz właściwy wariant, nie oba. Zmiany skórne, obrzęk i owrzodzenia muszą mieć potwierdzony związek z chorobą żylną. Pełny zapis CEAP obejmuje również E, A i P.

Kalkulator 06

SCORE2 / SCORE2-OP — ryzyko sercowo-naczyniowe

Szacowanie 10-letniego ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych zależy m.in. od wieku, płci, palenia, ciśnienia skurczowego, cholesterolu oraz właściwego regionu ryzyka. Wymaga zastosowania zweryfikowanego modelu ESC, a nie uproszczonego wzoru.

Kalkulator SCORE2 i DLCN ANGIOMEDIC

Otwórz istniejący kalkulator SCORE2 i DLCN w serwisie ANGIOMEDIC.

Otwórz kalkulator SCORE2 i DLCN →

SCORE2 dotyczy zasadniczo osób 40–69 lat, SCORE2-OP — osób ≥70 lat. U osób z rozpoznaną ASCVD, cukrzycą lub istotną przewlekłą chorobą nerek mogą obowiązywać inne zasady oceny ryzyka.

Jak korzystać z kalkulatorów?

Wynik jest punktem wyjścia do rozmowy z lekarzem. Nie należy na jego podstawie samodzielnie rozpoczynać ani odstawiać leków. Przy niepokojących objawach zgłoś się do odpowiedniej placówki medycznej.

Podstawy merytoryczne

  • WHO Expert Consultation, Waist Circumference and Waist–Hip Ratio (2008).
  • NICE NG246, Overweight and obesity management — wskaźnik WHtR i jego interpretacja.
  • 2024 ACC/AHA Multisociety Guideline for the Management of Lower Extremity Peripheral Artery Disease — ABI.
  • NICE NG158, Venous thromboembolic diseases: diagnosis, management and thrombophilia testing — skala Wellsa i diagnostyka DVT.
  • Righini M. i wsp., Age-Adjusted D-Dimer Cutoff Levels to Rule Out Pulmonary Embolism, JAMA 2014; NICE NG158 — stosowanie D-dimerów w diagnostyce VTE.
  • Lurie F. i wsp. The 2020 update of the CEAP classification system and reporting standards, Journal of Vascular Surgery: Venous and Lymphatic Disorders (2020).
  • ESC 2021 Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice — SCORE2 / SCORE2-OP.

Aktualizacja merytoryczna: listopad 2026. Wyniki wymagają interpretacji z uwzględnieniem aktualnych wytycznych i metody laboratoryjnej.

ANGIOMEDIC — informacje o chorobach naczyń: angiomedic.pl